Taukmedžių sviesto spalva, rūšys

TAUKMEDŽIO SVIESTO SPALVA

Natūralus nerafinuotas taukmedžių sviestas yra geltonos, dramblio kaulo, gelsvai rusvas arba šviesiai rusvos spalvos, bet niekada nebūna sniego baltumo. Dramblio Kaulo spalvos taukmedis dažniausiai atkeliauja iš Dramblio Kaulo Salos (Ivory Coast) arba Burkina Faso. Vakarų Afrikos (Ganos) yra geltonas, rusvas, smėlio spalvos.

Taukmedžio sviesto riešutuose karotino išsiskyrimo procesas yra labai unikalus lyginant su kitais augalais. Spalva priklauso nuo karotino kiekio riešutuose. Taukmedžio riešutuose jis yra geltonas arba geltonai oranžinis. Oro ir klimato sąlygos sąlygoja karotino spalvos išsiskyrimą, todėl taukmedžio spalvos yra skirtingos. Netgi to pačio regiono, naujo derliaus taukmedžio sviestas gali būti kitokio atspalvio. Spalvos intensyvumą nulemia karotino išsiskyrimas.

Taukmedžių svieste randamas Beta Karotinas. Iš beta karotino organizme gaminamas vitaminas A. Beta karotinas veikia kaip antioksidantas - saugo žmogaus organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, skatina lastelių atsinaujinimą, regeneraciją-jaunina odą, efektyviai maitina ir ramina sausą, šiurkščią, raukšlėtą, spuoguotą odą, apsaugo odą nuo saulės nudegimų, padeda išlaikyti odos elastingumą, lėtina kataraktos vystymąsi, stiprina imunitetą. Daugiausia Vitamino A sutinkama geltonajame taukmedžio svieste.

Taukmedzio sviestasTaukmedzio sviestas geltonasis

TAUKMEDŽIO SVIESTO RŪŠYS

Kuo aukštesnė taukmedžio rūšis, tuo daugiau gydomųjų ir drėkinamųjų savybių išlaikoma. Nėra kenksmingų priemaišų ar nuosėdų, tokių kaip švinas.

Tik tradiciniu, rankiniu būdu apdirbtame išlaikomos šios savybės. Rafinavimo metu jos sunaikinamos. Todėl gydymui tinka tik nerafinuotas, A rūšies, tradiciniu būdu išgautas taukmedžių sviestas. Rafinuotas taukmedžių sviestas niekada nebus priskiriamas A rūšiai.

Atlikus produkto analizę galima nustatyti kokybę ir saugumą. Taukmedžių sviestas skirstomas į A, B, C, D ir F rūšis. Taukmedžių sviesto rūšis nustatoma atsižvelgiant į procentinį kiekį pageidaujamų maistingųjų medžiagų ir nepageidaujamų medžiagų. Tai nulemia ne tik pats apdirbimo procesas, bet ir tinkamas lydymas, įpakavimas, transportavimas ir sandėliavimas.